Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Αυξήθηκαν κατά 60% οι κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Αυξήθηκαν κατά 60% οι κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία στη Γραμμή SOS 1056

Τέσσερις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τα χέρια των συντρόφων τους κι άλλες τόσες που κατάφεραν να γλιτώσουν από θαύμα, σημαδεύουν με αίμα και οργή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μόλις δυο μήνες μετά την έναρξη του νέου έτους. Πρώτη απούσα, η 41χρονη Γεωργία που δολοφόνησε ο σύντροφός της στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιανουαρίου κι έπειτα πέταξε το πτώμα της σε μπαούλο σε απόμακρη περιοχή. Δεύτερη, η 45χρονη στο Ζεφύρι, που υπέκυψε στα τραύματά της στις 16 Ιανουαρίου, αφού ο σύντροφός της την πυρπόλησε. Ένα μήνα μετά, 29χρονη στην Κρήτη πέφτει νεκρή από πυρά του συντρόφου της. Στις 22 Φεβρουαρίου, ηλικιωμένος μαχαιρώνει μέχρι θανάτου την 78χρονη σύζυγό του, μέσα στο διαμέρισμά τους στη Θεσσαλονίκη.

Η… μορφή επιδημίας που παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αποτυπώνεται και στον αριθμό κλήσεων από μητέρες-θύματα που απευθύνονται στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή S.O.S. 1056 του “Χαμόγελου του Παιδιού”, καταγράφοντας αύξηση κατά 59,63% το 2023 σε σχέση με το 2022. Κοινωνική λειτουργός που βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” του τηλεφωνικού κέντρου, απαντώντας σε γυναίκες που ζητούν συμβουλευτική αλλά ακόμη και άμεση παρέμβαση από την Άμεση Δράση, αναλύει στο Τhesstoday.gr τη δυσκολία του “σπάσε τη σιωπή” και τη μεθοδικότητα με την οποία ο φαύλος κύκλος της βίας κρατάει με αόρατα δεσμά τα θύματά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού που παραθέτει το Thesstoday.gr για το 2023 υπήρξε αύξηση κατά 44,56% στις κλήσεις στο “Χαμόγελο του Παιδιού” σε σχέση με το 2022, ενώ συγκεκριμένα για τις γυναίκες που εμπιστεύτηκαν την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή S.O.S. 1056 υπήρξε αύξηση κατά 59,63%. Από αυτές τις κλήσεις, οι 348 πραγματοποιήθηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες.

Από τις παραπάνω, οι 236 που είχαν υποστεί βία, επικοινώνησαν με τη γραμμή 1056 με σκοπό να λάβουν υποστήριξη και συμβουλευτικές κατευθύνσεις.

Σε 59 από αυτές τις γυναίκες, πραγματοποιήθηκε σύνδεση με τηλεφωνική γραμμή SOS 15900… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου