Friday, 26 April, 2024

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι επόμενες κινήσεις στην ανάκριση

Αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για τους θανάτους και των τριών παιδιών της βρίσκεται πλέον η Ρούλα Πισπιρίγκου, μετά την άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία

σε βάρος και της 3,5 χρονών Μαλένας αλλά και της μόλις 6 μηνών, Ίριδας.

Η 33χρονη, βρίσκεται ήδη προφυλακισμένη για το θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, κατηγορείται πλέον και για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν αναμένεται να περάσει το ανακριτικό κατώφλι πριν το τέλος Αυγούστου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει μετά την απολογία της, εάν μπορεί να της επιβληθεί δεύτερη προφυλάκιση και στη συνέχεια, εάν θα γίνουν δύο διαφορετικές δίκες για την υπόθεση ή τελικά θα συνεκδικαστούν, σε περίπτωση που εκδοθούν αντίστοιχα βουλεύματα που να παραπέμπουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα δίωξη στηρίζεται στα ιατροδικαστικά δεδομένα που καταγράφονται στην πορισματική αναφορά των ιατροδικαστών Καρακούκη- Καλογριά και σε τουλάχιστον 50 μαρτυρίες νοσηλευτών και γιατρών που ασχολήθηκαν με τα δύο περιστατικά της Μαλένας και της Ίριδας.

Η Μαλένα ήταν παγωμένη όταν ζήτησε βοήθεια

Αυτό που συνέβαλε στην κατηγορία της 33χρονης ήταν το γεγονός ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν παρούσα στη στιγμή του θανάτου όλων των παιδιών της.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας οι γιατροί περιγράφουν στις καταθέσεις τους ότι η μητέρα ζήτησε βοήθεια από τους γιατρούς, όταν το παιδάκι ήταν πια παγωμένο. Εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση ενός γιατρού ο οποίος εξήγησε ότι η εικόνα της μικρής ήταν «εικόνα διακομιδής με ασθενοφόρο από απόσταση» και όχι ενός παιδιού που μόλις του είχε συμβεί κάτι εντός νοσοκομείου.

Στις καταθέσεις των γιατρών και νοσηλευτών η Μαλένα περιγράφεται ως ένα παιδί κοινωνικό, χαρούμενο και πρόσχαρο, που είχε ξεπεράσει τη λευχαιμία. Μάλιστα, γιατροί και νοσηλευτές στις καταθέσεις τους, σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι η Μαλένα «έφυγε» από τη ζωή εντελώς ξαφνικά, αν και είχε ξεπεράσει τη λευχαιμία, είχε ελεγχθεί ιατρικά και ήταν καλά στην υγεία της.

Σημάδια αίματος στο στόμα της Ίριδας

Όσον αφορά το θάνατο της Ίριδας από το φωτογραφικό υλικό της δικογραφίας προκύπτει, ότι υπήρξαν σημάδια αίματος στο στόμα του μωρού, γεγονός που πιστοποίησε κατά τους εισαγγελείς, ότι ο θάνατος του ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας. Σημειώνεται, ότι και στην περίπτωση της Ίριδας το παιδάκι είχε πεθάνει ώρες πριν ειδοποιήσει η μητέρα του το ασθενοφόρο, αφού το βρήκαν σε νεκρική ακαμψία.

Στην κρίση των εισαγγελέων έπαιξε σημαντικό ρόλο, πως στη δικογραφία υπάρχουν περιστατικά που δεν δικαιολογούνται ιατρικά, ενώ οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις της μητέρας των παιδιών δεν εξηγούνται.

Το χρονικό των θανάτων

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε από τη ζωή ήταν η Μαλένα, στις 13 Απριλίου 2019. Το παιδί είχε εισαχθεί στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να υποβληθεί σε ένα σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας 8 ημερών.

Είχαν προηγηθεί όλες οι ιατρικές εξετάσεις πριν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η γενική της κατάσταση θεωρήθηκε πολύ καλή. Παρόλα αυτά, το απόγευμα, της 13ης Απριλίου το παιδί κατέληξε ξαφνικά εντός του νοσοκομείου.

Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα, στις 21 Μαρτίου 2021, η μόλις έξι μηνών Ίριδα θα φύγει επίσης ξαφνικά από τη ζωή. Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε κοιμηθεί με την αδελφή της Δήμητρα στο σπίτι, ενώ το βράδυ έκαναν μπάνιο το μωρό, του έδωσαν γάλα και η μητέρα το έβαλε στην κούνια για ύπνο.

Στις 2:30 π.μ. το μωρό ξύπνησε, η μητέρα του έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και εκείνο ξανακοιμήθηκε. Σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι δυο αδελφές, το πρωί της επόμενης μέρας, γύρω στις 11:30, η μητέρα ζήτησε από τη θεία να πάει να ξυπνήσει το μωρό προκειμένου εκείνη να φτιάξει την κρέμα του. Όπως κατέθεσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου, βρήκε το παιδί ξεσκέπαστο με τα χείλη μελανιασμένα και τα μάτια μισάνοιχτα, ενώ διαπίστωσε πως δεν ανέπνεε και ήταν παγωμένη. Αν και κλήθηκε ασθενοφόρο, το παιδί σύμφωνα με τους γιατρούς είχε πεθάνει ώρες νωρίτερα. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 8 Απριλίου, γίνεται εισαγωγή, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, της 9χρονης Τζωρτζίνας, με τη μητέρα της να υποστηρίζει πως το παιδί είχε σπασμούς. Στις 11 Απριλίου παθαίνει καρδιακή ανακοπή που οδηγεί το κοριτσάκι σε τετραπληγία και τελικά παίρνει εξιτήριο. Όμως, λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου του 2022, πεθαίνει στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μετά από χορήγηση, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, μεγάλης ποσότητας κεταμίνης.

Σούρας: «Έχω κάνει έκκληση στη Ρούλα Πισπιρίγκου να ομολογήσει και να λυτρωθεί»

«Έχω κάνει έκκληση στη Ρούλα Πισπιρίγκου να ομολογήσει αλλά δεν με άκουσε. Θα λυτρωθεί αν μιλήσει» είπε ο Ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας σχολιάζοντας την κατάθεση της 33χρονης κατηγορούμενης μετά τη νέα άσκηση ποινική δίωξης εις βάρος της.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορούμενη βρίσκεται σε πλήρη άρνηση μετά τη νέα κατηγορία που της αποδόθηκε. Η Ρούλα Πισπιρίγκου, απολογήθηκε για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κι έπειτα επέστρεψε στη φυλακή, ενώ πλέον αναμένεται η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή της ή μη σε δίκη.

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέωνμίλησαν στο MEGA για την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με την νέα άσκηση ποινικής δίωξης για τις συνθήκες που προκάλεσαν μόνιμη εγκεφαλοπάθεια στην κόρη της, Τζωρτζίνα. Ο κ. Σούρας τοποθετήθηκε σχετικά με την ψυχοσύνθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και στην Ανακρίτρια, αλλά και κατά τη μεταφορά της από και προς τις φυλακές του Κορυδαλλού.

«Εγώ είδα την ίδια γυναίκα που ακολουθεί την ίδια υπερασπιστική γραμμή, και ο δικηγόρος συμφωνεί σε αυτή τη γραμμή. Δεν είδα κάτι το διαφορετικό, λέει πάντα τα ίδια, είναι λίγο γιατρός, λίγο νοσοκόμος, λίγο παραϊατρός, χρησιμοποιεί όρους, ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για 3 παιδιά και αυτά τα παιδιά δεν είναι «δικά μας παιδιά». Στην πραγματικότητα μιλάμε σαν να είναι δικά μας παιδιά, εκτός από τα παιδιά της κυρίας. Για το ένα παιδί κατηγορείται και είναι προφυλακισμένη, τώρα υπάρχει μία συμπληρωματική δίωξη και δεν έχει να αλλάξει τίποτα, μιλάμε για το ίδιο παιδί», ανέφερε αρχικά.

Πάμε να ανατρέψουμε την ιατρική;

«Υπάρχει μία κατηγορία, ότι έδωσε κάτι και προκλήθηκε μια βλάβη, τι να καταλάβει από αυτό ένα παιδί; Πώς να προλάβει να μιλήσει το παιδί όταν υπάρχει μία βλάβη που το καθιστά ανίκανο να μιλήσει; Πάμε να ανατρέψουμε την ιατρική;», τόνισε ο κ. Σούρας.

Ο κ. Λέων συμπλήρωσε πως «Θα σας πω αυτό που διάβασα ότι επανέλαβε και η ίδια και το έχει αναφέρει και στο παρελθόν και το οποίο συνάδει πλήρως με όλα τα ευρήματα. Για να γίνει βλάβη στον εγκέφαλο αυτού του τύπου ουσιαστικά είναι ικανή μία έλλειψη οξυγόνου. Αυτό που έχει επαναλάβει πολλάκις η 33χρονη, είναι μία κατάσταση πριν το επεισόδιο και αυτό έχει σημασία, ότι το παιδί χάνει οξυγόνο, πέφτει ο κορεσμός, κάνει βραδυκαρδία. Επαναλαμβάνει μία αφήγηση που επικεντρώνεται στην έλλειψη οξυγόνου. Η βλάβη που έχει ο εγκέφαλος μετά τα επεισόδια είναι βλάβη από έλλειψη οξυγόνου. Το θέμα είναι να βρεθεί από τι προκλήθηκε το επεισόδιο, αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό, από τι έχασε το παιδί το οξυγόνο στον εγκέφαλο κι του προκλήθηκε η εγκεφαλοπάθεια». «Το πιο ευαίσθητο όργανο στην έλλειψη οξυγόνου είναι ο εγκέφαλος», πρόσθεσε ο κ. Λέων.

Για την υποστήριξη σχετικά με την κατηγορία που βαραίνει την Ρούλα Πισπιρίγκου, ο κ. Λέων υποστήριξε πως, «Δεν έχει βρεθεί ένας γιατρός να υποστηρίξει το ιατρικό σενάριο της 33χρονης. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες γιατρών οι οποίοι περιγράφουν το επεισόδιο και περιγράφουν πως αυτό το επεισόδιο θα έπρεπε να έχει κάποια παθολογικά αίτια. Όταν αυτό το παιδί το νοσηλεύεις συνεχώς και ψάχνεις να βρεις παθολογικά αίτια και δε βρίσκεις τίποτα, αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρει έναν γιατρό που να αποδείξει όλα αυτά που έχει πει για την κατάσταση του παιδιού».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου