Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα συμπτώματα που όλοι πρέπει να ξέρουν

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή αφροδίσια νοσήματα είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες 

μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο με το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά ή άλλα σωματικά υγρά

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες, που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τις ηπατίτιδες και την HIV λοίμωξη.
Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν και χωρίς σεξουαλική επαφή, όπως από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, μέσω μεταγγίσεων αίματος ή από την κοινή χρήση βελόνων. Παρά το γεγονός ότι η χρήση προφυλακτικού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μείωση της μετάδοσης των αφροδίσιων νοσημάτων πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία μέθοδος δεν προσφέρει 100% προστασία.
Τα συμπτώματα ποικίλουν και περιλαμβάνουν:
Πληγές ή εξογκώματα στα γεννητικά όργανα, στο στόμα ή την περιοχή του πρωκτού
Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
Έκκριμα από το πέος
Ασυνήθιστο κολπικό έκκριμα
Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία
Πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής
Διόγκωση των λεμφαδένων
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
Εξάνθημα
Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μην έχουν συμπτώματα και στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει πολλές φορές. Παρόλα αυτά αν έχετε ΣΜΝ, ακόμα και χωρίς συμπτώματα, μπορείτε να το μεταδώσετε στο σεξουαλικό σας σύντροφο.
Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα ή έχετε εκτεθεί σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και να εξαλειφθούν, ενώ άλλα απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια η μετάδοση τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό είναι απαράδεκτο, όταν υπάρχει ποικίλη ενημέρωση πλέον για τους νέους, κι όμως πολλοί δεν χρησιμοποιούν προφύλαξη… 

Πως γίνεται όμως η διάγνωση τους και ποιες είναι οι εξετάσεις για ΣΜΝ που απαιτούνται για να ελεγχθεί κανείς;

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αποτελούν το πιο σύνηθες Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, αφού προσβάλλουν περίπου το 80% του πληθυσμού. Εντοπίζονται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Η διάγνωση τους γίνεται από δερματολόγο βάση της κλινικής εικόνας. Ωστόσο, στις γυναίκες κάποια στελέχη του ιού εντοπίζονται με το Τεστ Παπανικολάου.

Χλαμυδιακή Λοίμωξη

Τα χλαμύδια είναι συχνά ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα που δε γίνονται εύκολα αντιληπτά. Στις γυναίκες προκαλούν συνήθως τραχηλίτιδα, ενδοπυελική φλεγμονώδη νόσο, περιηπατίτιδα ή ουρηθρήτιδα-πρωκτίτιδα. Αντιθέτως, στους άνδρες προκαλούν ουρηθρίτιδα, πρωκτίτιδα ή επιδυδιμίτιδα-προστατίτιδα. Η διάγνωση της χλαμυδιακής λοίμωξης γίνεται με εξέταση ούρων και λήψη ουρηθρικού, πρωκτικού ή τραχηλικού επιχρίσματος.

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων διαφέρει από αυτόν που προσβάλλει τα χείλη, ωστόσο ο δεύτερος μπορεί να μεταδοθεί και στα γεννητικά όργανα. Εντοπίζεται και στα δύο φύλα αλλά είναι πιο συχνός στις γυναίκες και μπορεί να εντοπιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος εκτός των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση της νόσου απαιτεί εργαστηριακές εξετάσεις. Είτε εξετάσεις αίματος ώστε να ανιχνευτούν τα αντισώματα έναντι του ιού, είτε ιστολογική εξέταση.

Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι βλάβες της θυμίζουν άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα για αυτό και χρειάζεται εξέταση από Δερματολόγο. Η κλινική εικόνα είναι αρκετή για τη διάγνωση της και δεν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις ΣΜΝ.

Γονόρροια

Η γονόρροια εκδηλώνεται με τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενδοπυελική φλεγμονώδη νόσο ή γονοκκοκική νόσο στις γυναίκες και με ουρηθρίτιδα, πρωκτίτιδα ή φαρυγγίτιδα στους άνδρες. Η διάγνωση της απαιτεί δείγμα από τον τράχηλο ή την ουρήθρα καθώς και εξετάσεις ούρων.

HIV/AIDS

Όπως και τα παραπάνω ΣΜΝ, έτσι και ο ιός HIV μπορεί να είναι ασυμπτωματικός. Βέβαια, υπάρχουν άτομα που έχουν έντονα συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο, δυσφορία, μυκητίαση στο στοματοφάρυγγα, τριχωτή λευκοπλακία κ.α. Η διάγνωση του AIDS πραγματοποιείται με εξέταση αίματος.

Σύφιλη

Η σύφιλη οφείλεται σε ένα βακτήριο και εμφανίζεται στο σώμα σαν πληγή. Προσβάλλει και τα δύο φύλα αλλά κυρίως τους άνδρες και η διάγνωση της γίνεται με την αντίστοιχη εξέταση αίματος. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Εξετάσεις για ΣΜΝ: Διάγνωση, Έλεγχος και Πρόληψη

Για την προστασία και την έγκαιρη διάγνωση των ΣΜΝ απαιτείται:

Τακτικός έλεγχος από Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο

Επανάληψη Τεστ Παπανικολάου κάθε 6 ή 12 μήνες

Αποφυγή συχνής εναλλαγής ερωτικών συντρόφων

Χρήση προφυλακτικού

Εμβολιασμός όπου ενδείκνυται και εξετάσεις αίματος και μεταφέρονται στο έμβρυο αν είναι η γυναίκα έγκυος. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου