Saturday, 4 May, 2024

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Πορτογαλία, 1-0 την Γαλλία μέσα στο Παρίσι

Ο Φερνάντο Σάντος οδήγησε την Πορτογαλία στην κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου – Αν και έπαιζε από το 25’ χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο η Πορτογαλία με γκολ του Έντερ στο 109’ πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της

Με γκολ του Έντερ στο 109′ η Πορτογαλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης αν και έπαιζε από το 25′ χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο τελευταίος  στο 9′ δέχθηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα από τον Παγέτ και δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Την ώρα που μεταφερόταν με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου όλο το γήπεδο αποθέωνε τον CR7 σε μια συγκλονιστική στιγμή.

Griezman

Στο 4’ είχαμε την πρώτη τελική προσπάθεια για γκολ στον τελικό και ήταν για την Πορτογαλία. Ο Νάνι κινήθηκε στην πλάτη της γαλλικής άμυνας, όμως το σουτ που επιχείρησε πέρασε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Γιορίς. Η απάντηση της Γαλλίας ήρθε στο 6’ όταν οι παίκτες του Σάντος απέτυχαν να διώξουν τη μπάλα από την περιοχή τους, αλλά ο Σισοκό μιμήθηκε τον Νάνι σουτάροντας ψηλά και άστοχα.

Στο επόμενο λεπτό και πάλι η άμυνα της Πορτογαλίας φάνηκε να είναι σε τρικυμία, ωστόσο ο Γκριζμάν μετά την ασίστ του Ματουϊντί, από αρκετά καλή θέση σούταρε άστοχα.

Η Γαλλία από το 5’ και μετά έχει πάρει ξεκάθαρα τα ηνία του αγώνα και στο 10’ ο Ρούι Πατρίσιο απογειώθηκε για να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ την κεφαλιά του Γκρισμάν στην πρώτη μεγάλη φάση του τελικού.

Από την εκτέλεση του κόρνερ ο Ζιρού πήρε την κεφαλιά με τον τερματοφύλακα της Πορτογαλίας να μπλοκάρει εύκολα αυτή τη φορά. Η φάση από την οποία προήλθε η μεγάλη ευκαιρία των τρικολόρ, ξεκίνησε από καταφανέστατο φάουλ του Παγέτ στον Ρονάλντο, το οποίο δεν δόθηκε από τον Κλάτενμπεργκ και ουσιαστικά έστειλε πρόωρα τον CR7 στα αποδυτήρια.

Ο σούπερ σταρ των Πορτογάλων αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες του ιατρικού τιμ επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο μετά από δύο λεπτά, αλλά ήταν φανερό ότι είχε πρόβλημα. Στο 17’ έπεσε στο έδαφος κλαίγοντας, αλλά βγαίνοντας ζήτησε να του δέσουν το γόνατο κι επέστρεψε. Όμως λίγο αργότερα με την ομάδα του να βγαίνει στην κόντρα προσπάθησε να κάνει το σπριντ κι ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει με αποτέλεσμα στο 25’ να δώσει την θέση του στον Κουαρέσμα κι ο ίδιος να αποχωρήσει με το φορείο βουρκωμένος.

porto

Ο ρυθμός του αγώνα έχει πέσει αισθητά και στα τελευταία λεπτά είχαμε ένα καλό σουτ του Σισοκό (22’), ενώ στο 23’ ο Αντριέν Σίλβα έκανε την δεύτερη τελική της Πορτογαλίας η οποία ήταν εντελώς άστοχη.

Στο 34’ και πάλι ο Σισοκό (με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου) με εξαιρετική ενέργεια βρέθηκε σε θέση βολής, όμως και πάλι ο Ρούι Πατρίσιο έδιωξε. Στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου η Πορτογαλία φάνηκε να ισορροπεί τον αγώνα, μπόρεσε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια της και να βγάλει κάποιες επιθέσεις χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια φάση μέχρι τη στιγμή που ο Κλάτενμπεργκ έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Χωρίς κάποια μεγάλη φάση τα πρώτα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, όπου το πιο συγκλονιστικό που έχει συμβεί ήταν η εισβολή ενός φιλάθλου στον αγωνιστικό χώρο τον οποίο όμως συνέλαβαν σχεδόν αμέσως οι σεκιούριτι.

Πρώτη κίνηση κι από τον Ντεσάμπ, ο οποίος αποσύρει τον Παγέτ για να περάσει στη θέση του τον Κομάν.

Η είσοδος του Κομάν και η ικανότητα του στο «ένας εναντίον ενός» βοήθησε την Γαλλία να πιέσει ξανά φτάνοντας στο 65’ στη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία της.

Ο Κομάν ελίχθηκε από τα αριστερά, έβγαλε τη σέντρα με τον Γκριζμάν μόνο του απέναντι από τον Ρούι Πατρίσιο να πιάνει την κεφαλιά και στέλνει τη μπάλα άουτ.

Στο 80’ είχαμε την διπλή ευκαιρία της Πορτογαλίας. Αρχικά ο Νάνι επιχείρησε την σέντρα σουτ με τον Γιορίς να διώχνει εντυπωσιακά και τον Κουαρέσμα να προσπαθεί να τον αιφνιδιάσει με το εναέριο γυριστό σουτ, αλλά και πάλι ο Γάλλος γκολκίπερ αντέδρασε σωστά.

Στο 84’ ο Ρούι Πατρίσιο προσέθεσε μία ακόμη μεγάλη επέμβαση στην εξαιρετική σημερινή του παρουσία. Ο Σισοκό εξαπέλυσε έναν κεραυνό έξω από την περιοχή κι ο Πορτογάλος τερματοφύλακας άπλωσε το κορμί του διώχνοντας σε κόρνερ.

Τεράστια ευκαιρία για την Γαλλία στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων! Ο Ζινιάκ χόρεψε τον Πέπε και βρέθηκε απέναντι από τον Ρούι Πατρίσιο, αλλά έστειλε τη μπάλα στο κάθετο δοκάρι της Πορτογαλίας.

Η απάντηση των Πορτογάλων ήρθε στο 108′ όταν από την λανθασμένη υπόδειξη φάουλ από τον Κλάτενμπεργκ, ο Γκερέιρο σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Γιορίς.

ΓΚΟΛ για την Πορτογαλία στο 109′! Ο Έντερ ελίχθηκε και με εξαιρετικό σουτ νίκησε τον Γιορίς ανοίγοντας το σκορ για την Πορτογαλία!

Ο Κλάτενμπεργκ σφυρίζει για τελευταία φορά κι η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Οι ενδεκάδες:

Γαλλία: Γιορίς, Σανιά, Εβρά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Πογκμπά, Ματουϊντί. Καντέ, Γκριζμάν, Παγέτ (58′ Κομάν), Ζιρού.

Πορτογαλία: Ρούι Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Σίλβα Αντριέν (67′ Μουτίνιο), Ζοάο Μάριο, Σάντσες (80′ Έντερ), Ρονάλντο (25′ Κουαρέσμα), Νάνι.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Πορτογαλία, 1-0 την Γαλλία μέσα στο Παρίσι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου