Saturday, 4 May, 2024

Αγρότες: Διακομματική Επιτροπή για τα αιτήματα ή… ερχόμαστε Αθήνα με τα τρακτέρ

Καμία συνάντηση με τον Α. Τσίπρα

Επιμένουν οι αγρότες στα αιτήματά τους, κλείνουν και σήμερα για 6 ώρες τα Τέμπη, ενώ το “μίνι ρήγμα” που φάνηκε με την “Πρωτοβουλία Αγροτών” της Ημαθίας που λένε “ναι” σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, φαίνεται πως…. “καλύπτεται” και πάει χρονικά πίσω.
Για σήμερα αποφασίσθηκε εξάωρος αποκλεισμός, ο οποίος στα Τέμπη θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Όσον αφορά στη θρυλούμενη συνάντηση εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας Αγροτών με τον Πρωθυπουργό, φαίνεται πως πάει πίσω. Σε σημερινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι δεν κλείστηκε κάποιο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.
«Δεν υπήρξε συμφωνία ότι θα πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόθεσή μας υπάρχει. Υπήρχε προγραμματισμένη χθες στην Agrotica μια μεγάλη συνάντηση της Πρωτοβουλίας με τα υπόλοιπα μπλοκ. Το προηγούμενο βράδυ ζητήθηκε από τον κ. Ρήγα και έναν εκπρόσωπο της Ημαθίας να τους καταθέσουμε τις θέσεις μας, και μας είπαν ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο», εξήγησε, μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μεσολαβήσει για τη συνάντηση.
«Η πρόθεση της Πρωτοβουλίας ήταν από την αρχή των κινητοποιήσεων ήταν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε. ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας. «Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει θα ξανασυναντηθούμε και θα αποφασίσουμε για την ημέρα που θα πάμε».
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν το Σάββατο το μεσημέρι σε σύσκεψη στα Τέμπη. Οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.
Παράλληλα από εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους – προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ – ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.
Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.
Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα Τέμπη είναι κλειστά από τις 4 μέχρι τις 9 ενώ αύριο θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Η σύσκεψη
Το μεσημέρι του Σαββάτου στα Τέμπη έγινε σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να γίνει αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και συντονισμός για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει ήδη υποδείξει κατ’ επανάληψη.
Σκληρή στάση και στον Εβρο
Με αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων (γέφυρα) και του τελωνείου του Ορμενίου στην Ορεστιάδα από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος προς Ψαθάδες) από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο βόρειο Έβρο. Όσον αφορά στις αυριανές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Διδυμοτείχου, Βασίλη Καμπρούδη, αυτές θα αποφασιστούν απόψε στην Κομοτηνή όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο.
Στο μεταξύ στην Κομοτηνή μετέβη σήμερα ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή αγροτικών μηχανημάτων του όμορου νομού για τον σε 24ωρη βάση αποκλεισμό, από αύριο, Κυριακή, του τελωνείου των Κήπων. Σήμερα στο τελωνείο δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης των οχημάτων από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Ο κ. Αλεξανδρής ανακοίνωσε και την ενίσχυση του μπλόκου στο αεροδρόμιο, όπου προς το παρόν τα παρατεταγμένα τρακτέρ δεν έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό του οδικού δικτύου.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει η «Πρωτοβουλία Αγροτών» με την ημερομηνία και την ατζέντα να ανακοινώνονται τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα.
Ο κ. Ρήγας συναντήθηκε στη Βέροια με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» και τόνισε με δηλώσεις του στο «Verianett» ότι υπάρχει από την πλευρά της συγκεκριμένης δύναμης που έχει αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, μια σειρά από αιτήματα, που θα τεθούν στο τραπέζι για να συζητηθούν.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», Θόδωρος Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως «εμείς ζητάμε για περισσότερο από ένα μήνα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς έχουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αντιπρόταση, απέναντι στο νομοσχέδιο που κατήρτισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος». Παράλληλα διευκρίνισε, ότι τα μέλη των 62 Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα που συντάσσονται με την «Πρωτοβουλία των Αγροτών» βρίσκονται στο δρόμο από τις 18 Οκτωβρίου «εποχή που κανένας άλλος δεν διαμαρτυρόταν».
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας από το μπλόκο του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος σχολίασε πως «όποιος αγρότης, αυτή τη χρονική στιγμή συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, είναι ”πιαστράκιας” και πουλάει τον αγροτικό αγώνα».
Στο ίδιο πνεύμα και η αντίδραση του αγροτοσυνδικαλιστή στο μπλόκο των Μαλγάρων, Αχιλλέα Καμπούρη.

Αγρότες: Διακομματική Επιτροπή για τα αιτήματα ή… ερχόμαστε Αθήνα με τα τρακτέρ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου