Saturday, 4 May, 2024

Ανοίγει Τρίτη το σύστημα για βιολογικά νιτρικά, πρώτα πληρώνονται ενστάσεις

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – να ανοίξει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γα τη βιολογική γεωργία και τη νιτρορύπανση, προκειμένου οι κατά τόπους ΔΑΟΚ

να ξεκινήσουν να αποστέλλουν τις καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων παραγωγών, για να προχωρήσει και η διαδικασία πιστώσεων των λογαριασμών των παραγωγών μέσα στο Σεπτέμβριο.

Μετά τη βιολογική γεωργία και τα νιτρικά θα ανοίξει η αντίστοιχη εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για ολοκληρωμένη τεύτλων και καπνού. Μετά τη βιολογική γεωργία και τα νιτρικά θα ανοίξει η αντίστοιχη εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για ολοκληρωμένη τεύτλων και καπνού.

Μάλιστα, από τον Οργανισμό Πληρωμών λένε ότι «η εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη γι’ αυτά τα δύο προγράμματα», αν και το ζητούμενο είναι αν οι τοπικές Διευθύνσεις έχουν έτοιμες τις σχετικές λίστες, όπως αναφέρουν στελέχη του οργανισμού. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν προς ώρας μόνο τη ΔΑΟΚ Τρικάλων να είναι σε θέση να αποστείλει τις καταστάσεις των δικαιούχων. Άλλωστε και οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά τους «ρίχνουν» το μπαλάκι για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας πληρωμής των παραγωγών στο ρυθμό με τον οποίο οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ θα στέλνουν τις λίστες µε τους δικαιούχους στα κεντρικά.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται γνωστό ότι οι πρώτες πληρωμές θα αφορούν τις ενστάσεις που έχουν γίνει και τα αιτήματα θεραπείας, ενώ θα ακολουθήσουν οι λοιπές εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους παραγωγούς.

Να σημειωθεί ότι μετά τη βιολογική γεωργία και τη νιτρορύπανση θα ανοίξει και η αντίστοιχη εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για άλλες δράσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, όπως η ολοκληρωμένη τεύτλων και καπνού.

Και µπορεί από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να επιµένουν σε ολοκλήρωση των πιστώσεων για αυτόχθονες, βιολογική γεωργία και νιτρικά του 2013 και 2014 µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι οι πρώτες πληρωµές που θα γίνουν θα αφορούν µόνο το 2013. Άλλωστε και οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να «αποφύγουν» τη γκρίνια των παραγωγών, µεταθέτουν την ευθύνη για όποια καθυστέρηση στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ και στο ρυθµό µε τον οποίο αυτές θα στέλνουν τις λίστες µε τους δικαιούχους. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει «εντολή» από το υπουργείο οι ∆ιευθύνσεις – ακόµα κι αν είναι έτοιµες- να στείλουν τα αρχεία για τις αυτόχθονες φυλές µετά το πέρας της προθεσµίας για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων στις 12 Σεπτεµβρίου.

Αργά οι καταστάσεις από τις ∆ΑΟΚ για ντόπιες φυλές

Τρίκαλα και Καβάλα είναι οι περιοχές για τις οποίες κατέστη δυνατή η πληρωµή των δικαιούχων για το πρώτο έτος συµµετοχής στο 5ετες πρόγραµµα διατήρησης σπάνιων φυλών. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι διαδικασίες, κυρίως από τις περιφερειακές διευθύνσεις κινούνται µε ρυθµό χελώνας, ενώ µικροκαθυστερήσεις καταγράφονται και από τις κεντρικές υπηρεσίες έως ότου τα στοιχεία φθάσουν για πληρωµή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Αγρίνιο να παίρνει σειρά προτεραιότητας, καθώς η ∆ΑΟΚ έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές καταστάσεις µε 23 δικαιούχους να πληρώνονται και 27 να χάνουν προς το παρόν το «τρένο» λόγω προβληµάτων µε τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Λογικά, θα ακολουθήσει η Πιερία, καθώς η αρµόδια ∆ιεύθυνση του νοµού ανήρτησε την κατάσταση πληρωµής των δικαιούχων της δράσης για το έτος 2013.

Υπενθυµίζεται ότι οι πληρωµές αφορούν µόνο το πρώτο έτος εφαρµογής του προγράµµατος, δηλαδή στο 2012, ενώ µέχρι σήµερα θα µπορούσαν δυνητικά να έχουν τύχη πληρωµής και τα έτη 2013, 2014 και 2015.

Ακόµα να ανοίξει το σύστηµα για βιολογικά, νιτρικά

Να ανοίξει το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δεχτεί τις καταστάσεις πληρωµής των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας περιµένουν οι παραγωγοί, που τηρούν τις σχετικές δεσµεύσεις εδώ και µια πενταετία, αλλά ακόµα δεν έχουν πληρωθεί. Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσηµη ενηµέρωση από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο στόχος -όπως δήλωναν προ ηµερών οι αρµόδιοι- είναι να τρέξουν οι πληρωµές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, νιτρικών και ολοκληρωµένης τεύτλων µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου. Βέβαια, και σ’ αυτή την περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι µόνο η ∆ΑΟΚ Τρικάλων είναι έτοιµοι να αποστείλει τις σχετικές καταστάσεις. Πάντως από τη ∆ΑΟΚ Χαλκιδικής λένε ότι θα προηγηθεί η πληρωµή της βιολογικής γεωργίας του 2013 µέσα στον Οκτώβριο, ενώ το αντίστοιχο πρόγραµµα του 2014 µετατίθεται για τα Χριστούγεννα.

Στην καλύτερη τέλος Σεπτεµβρίου βιολογική κτηνοτροφία του 2012

Ξεσκαρτάρισµα των παραγωγών που έχουν κάνει ένσταση, αποστολή των βεβαιώσεων πιστοποίησης των βοσκοτόπων ως βιολογικά και κατόπιν διασταυρωτικούς ελέγχους περιλαµβάνει η «γραφειοκρατική» διαδικασία για την πληρωµή της βιολογικής κτηνοτροφίας. Αυτό σηµαίνει, σύµφωνα µε τις πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι στην καλύτερη περίπτωση οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεµβρίου. Σηµειωτέον ότι η πρώτη πληρωµή θα αφορά δικαιούχους για το έτος 2012. Και σ’ αυτή την περίπτωση, σηµαντική αιτία καθυστέρησης αποτελεί το ζήτηµα της αδειοδότησης των σταύλων, µε την προθεσµία να εκπνέει τη ∆ευτέρα 12 Σεπτεµβρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου