Φλας: Φρίκη και οδύνη…
Δηλώνουμε συγκλονισμένοι από τον άδικο χαμό ενός μόλις τεσσάρων ετών παιδιού, που ‘’έφυγε’’ γιατί γεννήθηκε από λάθος… υπάνθρωπους. Φρίκη και οδύνη… Σίγουρα δεν μπορούν όλοι να γίνουν γονείς…
Υπουργός Οικονομικών χωρίς γνώση οικονομικών!
Κυκλοφορεί αρκετά στους τίτλους των ειδήσεων η αποστροφή της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για το ότι δεν συνήθιζε να κάνει μόνη ούτε τη φορολογική δήλωση της. Η κ. Βαλαβάνη δεν είπε μόνο αυτό, αλλά εξήγησε αναλυτικά ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα συνολικά για τα καθήκοντα της, μιας και το επιστημονικό αντικείμενο της είναι διαφορετικό ενώ δεν είχε καμία επαφή ούτε με το φορολογικό δίκαιο.
Εμείς ως πολίτες τι πρέπει να κάνουμε; Να τη συγχαρούμε για την ειλικρίνεια της ή να τρελαθούμε εντελώς με το ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έκρινε ικανότερη από οποιονδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο πόστο;
«Λεφτά υπάρχουν»
και βρίσκονται στις λίστες της φοροδιαφυγής και σε καταθέσεις ατόμων που δεν ελέγχθηκαν ποτέ για τις δραστηριότητές τους. Τα νέα λαβράκια που βρήκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς που ανέλαβαν την πάταξη της φοροδιαφυγής προκαλούν πραγματικά δέος.
Γυναίκα δήλωνε άστεγη και ανεπάγγελτη και είχε 97 εκατ. ευρώ. Για τρία συνεχόμενα χρόνια δήλωνε 15 εκατ. ευρώ και κανένας δεν την έλεγξε. Έμπορος δήλωσε από το 1996-2015 2,5 εκατ. ευρώ. Του βρήκαν αδήλωτες καταθέσεις 36 εκατ. ευρώ. Νοικοκυρά δήλωσε στην εφορία 7 εκατ. ευρώ και βρήκαν στους λογαριασμούς της 23 εκατ. ευρώ. Συνταξιούχος από το Ωραιόκαστρο δήλωσε την περίοδο 1996-2007 4 εκατ. ευρώ και του βρήκαν 12,1 εκατ. ευρώ. Ανεπάγγελτος δήλωνε 10 εκατ. ευρώ από το 2007. Βρήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 40 εκατ. ευρώ. Νοικοκυρά δήλωνε εισόδημα 35.000 ευρώ και βρέθηκαν σε λογαριασμό της στην τράπεζα 7 εκατ. ευρώ. Δύο αδέλφια, ιδιωτικοί υπάλληλοι δήλωναν 10 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό 18 εκατ. ευρώ.
Οι αποκαλύψεις αυτές και οι εντατικοί έλεγχοι φέρνουν «βροχή» κατασχέσεων σε περιουσιακά στοιχεία, όπως, τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες. Η τελευταία δήμευση περιουσιακών στοιχείων έγινε μόλις προχθές σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος κλήθηκε να δικαιολογήσει ένα ποσό αρκετών εκατομμυρίων που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του. Η πρώτη ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί στις 9 Ιανουαρίου 2015.
Έπαιρναν επίδομα… κοπής πίτας!
Την ώρα που περικοπές γίνονταν σε μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου το «πάρτι» συνεχιζόταν και τα επιδόματα «έδιναν και έπαιρναν»! Οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών –Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που διενήργησαν έλεγχο στην εταιρία, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τρεις υπάλληλοι που το 2009 πήραν μπόνους 300 ευρώ έκαστος για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, 4 οδηγοί που έπαιρναν επίδομα ευθύνης και διευθυντής που έλαβε έκτακτο πριμ 10.576 ευρώ, μόνο και μόνο επειδή διεκπεραίωσε επιτυχώς το πρόγραμμα «Στολίδια στην Άμμο». Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό των πέντε πρώην εργαζομένων στην εταιρία που έλαβαν το 2008 και το 2009 έκτακτες αμοιβές και αποζημιώσεις ύψους 17.634 ευρώ, παρότι το διάστημα για το οποίο πληρώθηκαν «έξτρα» δεν είχαν κάποια σχέση με την εταιρία, καθώς είχε λήξει είτε η σύμβασή τους είτε η απόσπασή τους…
1η φορά ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Αυξάνονται τα προνόμια των βουλευτών: 36.000 ευρώ για τα διόδιά τους!
Αυξάνουν, αντί να μειώνουν, τα «χρυσά» προνόμια των βουλευτών και μάλιστα εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης και αναζήτησης ρευστού από τα διαθέσιμα των ΟΤΑ. Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στο site της Βουλής «Κοινοβουλευτική διαφάνεια», εγκρίθηκε η εκταμίευση 36.000 ευρώ για την πληρωμή διοδίων των βουλευτών επαρχίας! Η πληρωμή των διοδίων για τις μετακινήσεις των βουλευτών επαρχίας γίνεται βάσει απόφασης που είχε λάβει η προηγούμενη Βουλή, επί Προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Αντίστοιχο ποσό μάλιστα είχε εκταμιευτεί και για το 2014.
Δηλαδή, οι βουλευτές δημιούργησαν νέα προνόμια για τους εαυτούς τους, την ώρα που ψηφίζουν περικοπές για τους υπόλοιπους Έλληνες. Πάντως, ακόμα και σήμερα τόσο οι ίδιοι οι βουλευτές, όσο και τα κόμματά τους, θα μπορούσαν να ζητήσουν τη μη εκταμίευση του κονδυλίου, ως ελάχιστη ένδειξη κατανόησης της εξαιρετικά κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, όταν μάλιστα ζητούν τα διεθέσιμα των δήμων.