Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στη Δ.Κ. Γέφυρας

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στις 11.00π.μ., στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων που εδράζεται στη Δ.Κ. Γέφυρας (Ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνας)

θα διεξαχθούν οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Στην έπαυλη όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, από το μεσημέρι της 25ης ως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912, διαδραματίστηκαν όλα τα κρίσιμα γεγονότα της διαπραγμάτευσης και τελικά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από το Διοικητή του Τουρκικού στρατού Χασάν Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού στρατού και διάδοχο του Ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνο.
Στον ιστορικό τούτο χώρο που σημάδεψε την πορεία της Ελλάδος στον 20ο αι., θα τιμηθεί η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρουσία της Στρατιωτικής και Πολιτικής ηγεσίας του τόπου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
– Ώρα 11.00π.μ. Προσέλευση επισήμων, σχολείων, συλλόγων, φορέων και λοιπών στο χώρο του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων και στη συνέχεια τελετουργικό, επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση πανηγυρικού λόγου, ομιλίες επισήμων και εγκαίνια νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.
– Ώρα 12.00 Έναρξη Στεφανιοδρομίας από το χώρο του Μουσείου με αθλήτριες και αθλητές.
– Ώρα 14.00 Άφιξη Στεφανιοδρομίας στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη και κατάθεση του στεφάνου από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνας.


Στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων τα εγκαίνια εννέα νέων εκθεσιακών χώρων
Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν από τη Μεραρχία Υποστήριξης, στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων τα εγκαίνια εννέα νέων εκθεσιακών χώρων, διαφορετικής θεματογραφίας έκαστος, όπως παρακάτω:
1. Λαογραφίας
2. Μουσικών Οργάνων Στρατιωτικής Μπάντας
3. Ιππωνειακού Υλικού
4. Υγειονομικού εν εκστρατεία
5. Παραδοσιακού Σιδηρουργείου
6. Παραδοσιακού Αποστακτηρίου – Οινοποιείου
7. Παραδοσιακού Περιστερώνα
8. Μόνιμη έκθεση Ιστορίας του Φιλελληνισμού.
9. Χώρο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων
Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι ανακαινίστηκαν, εξοπλίστηκαν και διαμορφώθηκαν από τη Μεραρχία Υποστήριξης, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας, μέσω της παρουσίασης της εποποιίας των Βαλκανικών Πολέμων, παράλληλα με την παρουσίαση με παραστατικό τρόπο της λαογραφίας, του βιοπορισμού της εποχής και της καθημερινότητας της στρατιωτικής ζωής.
Η παρουσίαση των νέων εκθέσεων χώρων θα συνδυαστεί με εκδηλώσεις της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας και πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Χαλκηδόνος, στο πλαίσιο των εορτασμών της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη στεφανιοδρομία που έχει ως αφετηρία το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και τελικό προορισμό το Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου